Drömmen om landet

Idag har storstadsmänniskan i Sverige fått så mycket dille på att flytta ut på den norrländska landsbygden och bo i en stuga att även folk från mindre städer som Umeå, Göteborg och Piteå längtar efter en egen stuga någonstans i djupet Lapplands hjärtas vidder. Man har till och med gjort ett tv-program av denna urbana längtan efter att få lägga sin själ i naturens vida famn igen.

Norrländsk stuglycka

Bor man i en storstad som Stockholm har man inte bara fördelen med att ha naturen så tillgänglig i skärgården. Med alla företag är det lätt att förverkliga sin stugdröm om skärgården. Det är bara ringa Vaxholm Städ & Flyttservice så kommer de på studs och fixar. Det samma gäller i för sig också de som bor i Piteå. De har ju sin egen skärgård och en lång strand. Nu är förstås nästa naturliga fråga om alla de här människorna som längtar ut till Norrlands natur verkligen är redo för ett liv i obygden. Ett liv som är verklighet för de flesta i Norrland. Där bor man nämligen i mindre samhällen och har långt till den så kallade civilisationen.

Bland björnar och blåbärsris

Men allt är inte svart eller vitt. Inte ens lapplandsporten är snötäckt året om. Det är klart att bara för att man bor i den norrländska ödemarken betyder inte det att man behöver bli en vilde. Att man ska gå runt och skjuta björn och göra upp eld hela tiden är inte riktigt vad som krävs. Man kan alltid bygga en lyxkåk med internet, satellit-tv och eget vindkraftverk om man vill. Det handlar bara om logistik.