Nya regler om fjälljakt

Nya regler är i bruk i och med att den nya förordningen om förtur i småviltsjakt träder i kraft, och hur den nya lagen ska tillämpas har länsstyrelserna i Norrbotten, Västerbotten och Jämtland tillsammans med Jordbruksverket enats om hur man ska tillämpa dem.

”Småviltjakt på statens mark ovan odlingsgränsen samt på renbetesfjäll ska upplåtas till jakt för fast bosatta i Sverige (och svenska medborgare) samt jägare med närmare anknytning till Sverige – det vill säga äger fastighet i Sverige, har anställning i Sverige eller bedriver näringsverksamhet i Sverige.” läs mer hos Svensk Jakt.

Jägare varselkepsSom citatet ovan avslöjar berör dessa regler endast småviltjakt och inte till exempel älgjakt, vilket vi tidigare skrivit om. Men eftersom att lagboken inte är skriven i sten kan det mycket väl hända att nya regler för annan jakt också införs. Nu handlar det dock om en förordning rörande småviltsjakt. Vad man numera bestämt är följande:

  • Fast bosatta i landet, eller som har medborgarskap, får lösa jakttillstånd.
  • Bor man i landet men saknar svenskt personnummer måste man ansöka om jakttillståndet hos länsstyrelsen.
  • Är man inte bosatt i landet och har en närmare anknytning kan man uppfylla krav genom att i Sverige: äga en fastighet, ha en anställning, driva näringsverksamhet eller är svensk medborgare men bor utomlands.

Villkor för villkoren

Självklart räcker det inte med att endast påvisa för länsstyrelsen att man har en fastighet, anställning eller driver näringsverksamhet här, det finns också vissa specifika villkor rörande dessa punkter som måste uppfyllas. Det är bland annat vad länsstyrelserna i norr kommit fram till i samverkan med Jordbruksverket och allt står att läsa om i den nya förordningen – samt även hos respektive länsstyrelse.