Härjedalen i våra hjärtan

Härjedalen hittar vi i Norrland i mellersta Sverige. Befolkningsmässigt är detta Sveriges minsta landskap med omkring 10 500 invånare. Samtidigt är landskapet Sveriges tolfte största till ytan med sina 11 954 kvadratkilometer. Härjedalen tillhörde tidigare Norge, men blev svenskt år 1645. Det är ett högt beläget landområde, där fyra femtedelar av ytan ligger mer än 500 m över havet och omkring 40 platser ligger på 1000 m höjd eller högre. Här finns även Sveriges högst belägna ort, Högvålen, som ligger 830 m.ö.h. Tack vare sina många fjäll är Härjedalen även ett populärt resmål på vintern, då det erbjuder högklassig skidåkning.

Ljusnedal

Ljusnedal ligger lugnt beläget i Härjedalens västra del med ett trettiotal liftar inom 20 km. Ljusnedal är ett trevligt utflyktsmål både på sommaren och på vintern. På sommaren kan du t ex spela golf på Ljusnedals 18-hålsbana eller kanske fiska öring i Ljusnan. Här finns även ett restaurerat bruksområde som visar ortens intressanta historia. På vintern har du nära till skidområden som Funäsdalsberget, Tänndalen eller Ramundberget.

Funäsdalen

Här är fjällen höga och vackra, och anses av många vara några av världens vackraste. Orten är genuin med alpin karaktär, där blandningen av naturupplevelser, aktiviteter och äventyr bildar en speciell atmosfär. Funäsdalen är centralort i Funäsfjällen som i övrigt består av Ramundberget, Bruksvallarna, Fjällnäs, Hamra och Tänndalen. Sommaren här är magisk, med vacker vildmark, gömda dalar och fiskrika sjöar. Det finns många vandringsleder där du möter såväl nybörjare som riktiga ”fjällrävar”.

Messlingen

Messlingen är en liten ort, okänd för många där den ligger gömd bakom höga fjäll i norra Härjedalen. Det är med andra ord en perfekt plats för dig som är ute efter total avkoppling. Att sitta och se ut över de fantastiska vidderna brukar räcka för att lugnet och harmonin ska infinna sig. Är man intresserad av historia måste man se hällmålningarna som finns här. De finns på fjället Ruändan, på en lodrät yta omkring 1,5 x 2 m stor. Det är målningar av björn, älg, ren och människor. Målningarnas ålder har beräknats till omkring 4-5000 år f. Kr.