Naturupplevelser och myggor

Är man på fel plats vid fel tid kan myggor vara en veritabel plåga. Här kommer några tips hur du undviker att myggen förstör din naturupplevelse.

Du har precis tagit dig ut i vildmarken, det är nu du ska se de storslagna vyerna, kanske se en skymt av de mäktiga djuren i naturen när ett litet surrande plötsligt stör dig. Myggor!

Varför älskar myggen mig?

Först och främst är det olika hur man upplever myggen. En del tycks knappt beröras, möjligen är surret lite irriterande. För andra kan det vara en riktig plåga. Det verkar som att myggen älskar dem och sedan efterlämnar de kliande bölder som blir en långvarig påminnelse om den fantastiska naturupplevelsen. Det finns olika teorier om varför myggor föredrar vissa personer framför andra, och är du intresserad av att läsa mer om det rekommenderas att läsa artikeln ”Därför gillar myggor vissa människor mer än andra” som magasinet Amelia skrivit.

En teori som nyligen lagts fram är att myggor dras till de personer som avger mycket koldioxid. Det finns också andra faktorer som spelar in. Men om du är en av dessa som besväras av myggor, vad kan du då göra för att bli av med mygg?

Minimera angreppen

Bra kläder är A och O när man vistas ute i naturen. Bär heltäckande kläder, helst ljusa eftersom myggor dras till mörka färger. Är kläderna för tunna så kan myggen sticka igenom, så gör en avvägning beroende på vädret. Du kan även använda ett myggnät för ansiktet. På marknaden finns också en uppsjö av myggmedel. Fördelen med dessa är ju att det inte blir varmt att vandra med dem. Nackdelen är att de innehåller kemikalier i varierande grad. Hur bra effekt de ger varierar också. Har du väl blivit stucken så finns det medel som lindrar klådan.

Undvik myggen

Ett sätt att undvika stick är också att undvika platser där myggen finns. Mest mygg finns det på försommaren, sedan försvinner de mer eller mindre i augusti. Myggorna trivs vid vattenansamlingar som myrmarker och i fjällbjörkskogar. De gillar inte vind så när du ska slå läger ute i naturen kan det vara en idé att inte välja ett alltför vindfritt ställe. När du kommer upp på kalfjället där det är öppnare och mera vind så är det i regel mindre myggor.

Sist och slutligen, fokusera inte på myggen. Ju mer du tänker på dem desto mer kommer de att störa dig. Titta istället på allt det vackra i naturen och låt myggornas betydelse stå i proportion till deras storlek!